Dyk Dig Fri


Metro: ”De livnär sig på slängd mat”

Posted in Andra dyktexter,Diverse,dumpster diving,dumstra av junkfoodgteborg på januari 29, 2011

I gårdagens metro kunde vi läsa om ”sysslan” dumpster diving som dom skriver, kollektivet i bergsjön här i Göteborg som skulle leva på slängd mat under sommaren. Det är inte första gången det uppmärksammas i media,
man blir alltid intresserad att läsa vad som skrivs och hur det vinklas. Denna gång var det en ganska kort artikel som egentligen inte sa så himla mycket, målades lite upp som ett konstigt ”kollektiv fenomen” att leta mat i containrar. Man fick ingen direkt bra bild hur mycket som slängs överallt när det råder en världssvält, men sen kan man ju fråga sig vad metro ville att skriva och vad som egentligen sas? hur som helst blev man lite glad att se det uppmärksammas även fast det kunde varit bättre. ni kan läsa själva här:Annonser

11 svar to 'Metro: ”De livnär sig på slängd mat”'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Metro: ”De livnär sig på slängd mat”'.

 1. L.A said,

  Gillar verkligen dessa slags människor och känner att konsumtionen av mat har gått åt skogen, ni visar verkligen att mat som slängs samt som är några dagar för gammalt GÅR att äta men dagens samhälle är så påverkade av datumen som står på förpackningarna osv.
  Har i många år tänkt på dumpstring men på senaste tid blivit mer upprörd över hur mycket mat som slängs.
  Ska själv börja med dumpstring i sommar.

  Ni är stora förebilder, keep up the good work
  Peace


  • tack du fina!
   jag tycker du ska ta dig ut redan nu och börja leta mat, när det är några plusgrader är det som bäst väder att dumpstra.
   containern är som en stor kyl utan att frukt och grönt ska bli frysskadat.
   ut och rädda mat bara!

   • L.A said,

    Med stort nöje.
    Hade varit kul att hålla kontakt med er/dig för tips och lärdom.
    Det är bara att slänga iväg ett mail till mig eller varför inte en ny vän på facebook? 🙂

 2. Steve said,

  Kul respons! (Jag är en av dem i kollektivet.)
  Visste inte riktigt vad andra skulle tycka – eftersom vi fått hatbrev från ljusskygga dumpstrare som tycker vi ”förstör för alla andra” – men vi vill ju helt enkelt att det ska bli en mindre ljusskygg grej, dels så att fler börjar dumpstra, men också att det ska bli mer ”ok” i allmänna ögon att dumpstra. Men framför allt kanske så att affärernas syn på det hela kan ändras om det blir mer okej att dumpstra. Kanske struntar fler affärer i att låsa containrar, men förhoppningsvis så slänger de inte maten alls. Förhoppningen är ju att de gör något vettigt med den, som exempelvis att skänka den till härbärgen för hemlösa eller liknande. Våga drömma!

  Tyvärr var ju artikeln i Metro ganska fattig och exotiserande. De ville väl mest visa upp en spännande och alternativ livsstil mer än att skapa förståelse för den, men vi kommer faktiskt finnas med i nya numret av Faktum också och det reportaget kommer förhoppningsvis bli lite mer vettigt. De var dessutom med oss ute på en (väldigt lyckad) tur.

  För övrigt kan ni följa våra eskapader på vår nystartade blogg: http://skrapmat.wordpress.com/ Första månaden handlar om att vi ska leva på enbart dumpstrat, vilket vi gjort ett bra tag, men nu ska det dessutom bara vara råkost. Får se hur länge jag själv står ut med bara råkost, men till skillnad från vad Metro fått för sig så kommer vi hur som helst fortsätta friganlivet så länge det finns mat i containrarna, och inte bara över sommaren.

  Tack förresten för en superbra blogg! Ni var ju en stor inspiration för oss när vi började gå ut och leta.


  • härligt att man kan inspirera och peppa folk till att börja med sopdykandet! man blir lite glad i själen för
   varje person man lyckas få med sig ut på en tur eller på något sätt får en att börja rädda mat på egen hand.

   Det här med media är inte enkelt alls tycker jag, har blivit frågat ganska många gånger på att ställa upp på olika reportage och likande, men det har för det mesta känts som att dom vill skriva om den alternativa livsstilen som dom ser som något väldigt spännande. Man vill ju få folk att börja dumpstra och acceptera detta (vilket 99% av alla man pratar lite med gör iofs) men en social acceptans och kunskap om att vi inte kan
   producera så mycket mat vi gör i vårt överflöds- och konsumtionssamhälle och inte framstå som en spännande och annorlunda person som är kul att skriva om när vi lever i tid där det är jättepopulärt att skriva om allt som gör att man får en grönstämpel av. Jag hoppas faktum skriver om det på ett bra sätt, dom har ju många bra artiklar!

   det är inte speciellt svårt att leva friganskt näe, jag äter ungefär 98% friganskt, lite olja och kryddor brukar det bli att köpa ibland ungefär. men man kan ju hitta allt fantastiskt man är sugen på 🙂 lycka till med råkostdieten och massa dyklycka! ska absolut följa er blogg också och det vore kanske kul att göra ett gemensamt dyk någongång? vi bor ju på samma sida av stan.

   • Steve said,

    Ja, det vore himla kul att ta ett gemensamt dyk. Vi har tyvärr inte hittat nåt bra ställe här hemmavid så om du har tips på det så vore det supernajs. Våra namn står ju i artikeln så du kan hitta oss på Facebook om du har det. Där finns våra mailadresser och så. Så hör av dig så styr vi ihop nåt!


 3. Lycka till med dumpstringen !
  / Dumpstermorsan


  • du med! ni verkar ha en fantastisk container eller en fruktansvärd kanske man skall säga…

   pepp!

 4. Henke said,

  Nu har Västnytt gjort ett inslag om friganer/dunpstring i Göteborg.
  http://svtplay.se/v/2320940/vill_ta_vara_pa_slangd_mat


  • jo dessa personer är ÖVERALLT! metro, västnytt, gt idag…
   vad kommer härnäst? bra eller dåligt? hmm..

 5. Persephone said,

  Hej

  Undrar om jag skulle kunna hänga på er? Har nämligen 100 kr kvar denna månad efter alla räkningar och skulder. Jag kommer inte vara stökig, jag lovar!

  Tjej i Gbg


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: