Dyk Dig Fri


Vinterdyken

Posted in Andra dyktexter,dumpster diving,dumstra,Dykrapporter,Tips och trix av junkfoodgteborg på december 7, 2010

Så här års är dykningen ganska annorlunda från den på sommaren, inte minst är det mycket kallare och jävligare och ofta kan vädret ta emot. Vissa kvällar är dock oerhört vackra, som för några dagar sedan när jag och en vän passade på i mildvädret (eller ja… tre minus) att fylla våra förråd. Mörk himmel mot vit snö är alltid väldigt fint, och ger en bra inramning till de fina fynd vi gjorde. Har ingen kamera så finns inga bilder och så, men tänkte skriva lite om annat ändå så.

Den viktigaste skillnaden mellan årstiderna är fynden. När det är varmt ute är det mycket grönsaker och frukt man tar, men på vintern blir den köldskadad snabbt som bara fan. Det motsatta gäller mejeriprodukter och (framförallt) kött; på sommaren riskerar det att bli dåligt mycket snabbare än på vintern.

Dock händer det ju förr eller senare i minusgrader att man hittar mat som är kallare än den borde vara. Då får man ibland vara lite kreativ och använda maten indirekt; t.ex. hittade vi nu bl.a. några liter djupfryst yoghurt, rena isblock som hade fungerat utmärkt som vapen. Tyvärr är det så att när yoghurt tinar så skiktar den sig, och är inte god som den är. Man kan fortfarande använda den i mat, men ett annat användningsområde är att snabbt och lätt göra färskost; bara lägg den i en nätsil i en bunke och låt vasslen rinna av så du får en tjock massa. Krydda på något sätt och så är det klart. Håller inte jättelänge, men som sagt, går ju att hålla yoghurten fryst och bara skära av så mycket som du vill göra ost av. Nu hade jag lite brist på kryddor hemma så fick bli grönpepparost, vilken var förvånadsvärt smaskigt! Passar väldigt bra på pepparkakor, om man gillar pepparkakor med mjukost… nähä… nä kanske bara jag som är lite sjuk i huvudet. Ett annat alternativ är att göra yoghurtglass, bara blanda i något sött och gott, samt blanda gärna ut med lite vispgrädde om du har sådan, och släng in i frysen. Blir helt okej. Finns flashigare recept på riktig frozen yoghurt om ni googlar.

En annan sak värd att notera är bananer. Dessa blir jättefula jättesnabbt när det är kallt ute. Helt kolsvarta. Det är dock främst utsidan som blir kass, och själva bananen mår oftast helt okej därinne. Bra läge att göra banankaka när man hittar dem!

Tänkte f.ö. tipsa om två bra, billiga ficklampor om man behöver en sådan. Denna underbara tingest kostar 40 spänn och är väldigt bra. Köpte en för över ett år sedan, och först nu har den blivit kass (främst på grund av att jag meckat runt med batterilådan till lite andra grejer). Bra ljus, stöttålig och hyffsat batterisnål. Mitt andra tips är för de som vill lyxa till det lite mer; en arbetslampa för 30 spänn. Bra julklapp till en dykare! Den ger riktigt rejält ljus, är bred och ger inte fokuserat ficklampeljus utan mer ”allmänt” sådant, och, here’s the kicker, den har en rejäl magnet på undersidan! Öppna containern, dra upp den i taket, sätt på! Det är fan guds gåva till dykarna, eller ja, hade jag väl sagt om jag var religiös. Vet inte hur den är energimässigt, första batteriomgången har inte gått ut än på den iaf efter två dyk samt kanske en halvtimmas klämmande på utedasset hemma. Iaf, lite lyxigt, ersätter inte en vanlig ficklampa, men fan va gött att ha den. Tror inte den tål jättemycket stryk, men den lär ju inte få lika mycket som ficklampan gör heller. Båda dessa lampor är ju givetvis ännu mer prisvärda om man råkar få dem gratis, men ska inte säga något så har jag ingenting sagt 😉

//Stringburka

Annonser

Ett svar to 'Vinterdyken'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Vinterdyken'.

  1. Broder Mustasch said,

    Ja, vi har också märkt det nu när det helt plötsligt blev sketakallt. Bananerna var inte att leka med dagen efter. Men ett tips är att frysa in bananer (för det hittar vi ju ändå hur mycket som helst). Skivade. Det är perfekt att ta upp en näve och mixa med ett äpple (hittade två sopsäckar med finfina äpplen förra veckan) och lite nötter till en görsmarrig smoothie!

    Vårt största problem med kylan är dock sallad. Sallad slängs ju väldigt mycket av och den har vi levt gott på (vi äter inte kött) men nu fryser den ju snabbt som attan och när den tinar är den inte rolig att ha att göra med. 😦

    Tips nummer två: En balkong är en bra extrafrys i dessa tider! För ibland händer det sig att det slängs en 50-60 limpor bröd och alla går inte in i frysen och alla vänner blir inte glada av brödpresenter. (Knasigt, men sant.)

    Tips nummer tre: Pannlampa! Underbart. Lysande!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: