Dyk Dig Fri


Äggstrapris…

Posted in Andra dyktexter,dumpster diving,dumstra,Dykrapporter,Tips och trix av junkfoodgteborg på december 3, 2010

En stor skillnad med dumpstring och att konsumera sin mat från butiken är mängden, när du handlar i butik så köper du det du behöver och det är ofta inga stora mängder av en vara och om du gör det så är den troligen inte lika stor som om du skulle hitta den i butikens containern. Man kan dyka på en vara som snart ska gå ut eller som har gått ut men som inte sålts bra alls, då ofta i stora mängder! detta hände oss här i veckan,
135st ägg! utgångna för en dag sen, så det är inget att oroa sig för, dels för att bäst före datumet är ingen ting man ska rätta sig efter som vi vet utan sinnena. Ägg ska förvaras i sval temperatur men behöver inte förvaras i kyl, i många länder så förvarar butikerna sina ägg ute i butik och inte i kyl vilket man gör överallt(?) i Sverige… så bara om du förvarar dom i kyl hemma så håller dom minst en månad längre, sen luktar ju ruttet ägg väldigt mycket så det finns ingen risk att du kommer missa det. Men det finns även ett par knep för att se om ett ägg är dåligt:

1. Lägg ägget i bunke med vatten, ligger det på botten är det bra, flyter det är det dåligt. Detta beror på att ägg har en liten luftbubbla i sig som blir större ju äldre ett ägg är.
2. Skaka på ägget, rör innehållet sig är ägget äldre, det har med luftbubblan att göra också.

Det var lite äggskola, om något har grymt gott recept på ägg eller idé vad man kan göra så berätta gärna, vi har ju massor av dom =)

/SFB

Annonser

3 svar to 'Äggstrapris…'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Äggstrapris…'.

 1. Stringburka said,

  Damn, inga dåliga mängder där! Fan va fett!
  En sak att göra med mycket ägg är ugnsomelett. Gör en omelettsmet som för stekpanna på typ 6-8 ägg, släng i kanske 1/2 dl vetemjöl och 1/2 dl mjölk extra, vispa, och kör in i ugnen i en rätt bred form. När den börjat stelna drar man på lite vad som helst, någon stuvning, uppfräst lök, ris, eller vad man nu vill, och slänger på lite riven ost. fördjävla gott.

 2. Tore said,

  Sedan skall äggen stå med spetsen neråt och den trubbiga ändan upp för där finns luftblåsan som ägget andas i men det visste du väl

 3. Johannes said,

  Du kan göra chokladmousse, det behöver man ägg(-gula) för. I alla fall det receptet jag gjort efter, kan bli sjukt gott när man gör rätt. Blir sjukt stabbigt när man gör fel, det har jag fått erfara. Nu när jag skriver kommer jag dock på att jag inte kommer ihåg receptet riktigt. Men du behöver i alla fall, förutom äggula, choklad, socker, vispgrädde och kakao.
  Vispa äggula och socker riktigt hårt, smält chokladen, vispa grädden lite lätt (det är här jag tabbat mig, grädden ska vara lite lösare än filmjölk tror jag), och sedan rör ihop och ställ i formar i kyl! Färdigt! (efter några timmar i kyl) Servera gärna med rårörda bär.

  Du kan också ha ägg i wok, phad thai är mums! Jag brukar dock ha problem med att det blir för slabbigt när jag knäckt äggen direkt i nudelwoken, och har istället stekt ägget innan på följande vis:
  Knäck önskat antal ägg i varm stekpanna, och rör om hela tiden, häll direkt i en skvätt soja och gärna lite chiliolja. Fortsätt att röra om, snabbt, snabbt. När äggen har fast form men ändå är rätt klibbiga är det färdigt, Häll sedan över detta i woken innan servering.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: