Dyk Dig Fri


Är maten ätlig? – Grönsaker

Posted in Andra dyktexter,Diverse,freegan,frigan,Tips och trix,Uncategorized av junkfoodgteborg på augusti 22, 2010

Det här är ju en rätt viktig del i dyken egentligen – att uppskatta om maten är ätlig eller inte. Jag har själv aldrig blivit dålig av maten, med undantag av ett långt toabesök för två år sedan, och då jag är rätt slarvig i min bedömning tyder ju detta på att kroppen klarar av en del skit. Det är väl troligen även så att kroppen fått bättre tålighet därför att jag utsatts för en del skit och bakterier genom åren – så en nybörjare behöver nog vara försiktigare än jag är. Här kommer lite tips och råd om hur man bedömer olika matvaror, samt lite kort info om hur de bör förvaras och så. I detta blogginlägget kommer jag att behandla grönsaker och frukt, i senare inlägg kommer jag att skriva om de andra typerna av mat man kan hitta. Grönsaker är dock det som blir basvaran i nästan all frigansk matlagning, då man hittar det ofta och mycket och det är väldigt nyttigt och gott.

Generellt kan man säga att grönsaker blir tråkiga innan de blir dåliga. Det är nog väldigt liten risk att faktiskt bli sjuk av grönsaker – tomater blir slaffsiga och äckliga innan de börjar mögla, rotfrukter möglar vilket luktar och så vidare. De risker för bakterier som finns i kött och mejeriprodukter är nästan obefintlig.

Tomater, plommon, paprikor, nektariner och dylikt är ganska lika i detta avseende. De är ju rätt sköra, så det är inte ovanligt att de blivit mjuka eller krossade av andra saker som lastats ovanpå. De tar också väldigt lätt stryk av köld. Det första tecknet på att de är tråkiga är att de blir mjuka på ytan och ”skrynkliga”. I många fall kan tomater och paprikor användas även när de är såhär, t.ex. i grytor och soppor, men de ser inte smaskiga ut och är inte goda att äta. Om de börjat spricka eller få mjuka fläckar i avvikande färger så bör de kasseras. Små svarta prickar på tomater gör inget om det bara är några enstaka. Alla dessa ska sköljas noggrant eftersom man inte skalar dem, och de ofta ligger löst (frukten ibland i korgar med nät). Förvara svalt, separerat från andra grönsaker, då både tomater och plommon utsöndrar mycket etyléngas som får andra grönsaker att mogna/övermogna snabbare.

Gurka, zucchini, aubergine är andra vanligt fynd. Tyvärr verkar det som att man mest hittar dåliga gurkor – det är iaf min erfarenhet – men å andra sidan är det ju en rätt tråkig grönsak så det är väl inte världens förlust. Gurkor och auberginer blir snabbt mjuka och när de är mjuka bör man skära av den mjuka biten med kanske 2cm marginal, resten av gurkan går att äta. Gurkor och auberginer ligger ofta förpackade, zucchini ligger ofta löst så de behöver tvättas väldigt noggrant. Alla bör förvaras svalt, och aubergine mer än de andra tycks snabbt ta skada av frost (har en lite för kick-ass kyl hemma vilken dödade min aubergine :@).

Broccoli är nästan alltid tråkig när man hittar den. Blommorna på den har oftast börjat gulna och fnasa sig, och den är inte så användbar. Stjälkarna borde teoretiskt sett gå att använda, men vettefasiken hur gott det är. Om man hittar färsk broccoli bör man dock förvara den svalt och på gott avstånd från äpple, tomat och dylikt.

Blomkål däremot är oftast bra. Det kan vara svarta fläckar på blommorna, det ser oftast ut mest som smuts (vilket jag misstänker att det kan vara) fast är svårt att få bort. Skär man bort de svarta bitarna går de utmärkt att använda. Blomkål håller väldigt länge, har faktiskt aldrig varit med om att den börjat ruttna eller dylikt trots att jag haft samma huvud i kylen över en månad. Däremot blir den ju bara torrare och träigare med tiden, men det är ätligt.

Bananer är ett vanligt fynd, och det är inte sällan man hittar enorma mängder av det (vet specifikt vid ett tillfälle när jag var nybörjare och överdumpstrade – drog med mig en kartong med säkert tjugo klasar bananer hem). De är oftast ätliga direkt på plats, men ibland är de bruna och halvtråkiga – då gör man banankaka eller bananmos av dem! Vi har även övervägt att testa att göra bananvin nästa gång vi hittar stora mängder.

Lök är ett alltid lika roligt fynd. Lök håller generellt sett rätt bra, men problemet är att det är svårt att se utanpå om de är dåliga. Ibland blir de mjuka på utsidan och det är ett varningstecken, men de kan ändå vara bra på insidan. När man delar lök märker man snabbt om den är dålig – den är mjuk, slaffsig och rutten. Vitlök får man vara lite extra försiktig med eftersom det är lätt hänt att man bara slänger ner den i pressen – dela klyftorna på hälften först, är det brunt (oavsett om det är fast eller slaffsigt), släng det. Det kan hända att lök, särskilt vitlök, har börjat gro när man hittar den – små gröna skott sticker ut. Detta är inte farligt, det är bara att dra bort det. Samma sak gäller om löken (särskilt gul lök) börjat bli lite torr och flikig – det kan hända att lökens lager drar iväg från varandra, men detta är inte heller farligt (enligt min erfarenhet i alla fall).

Rotfrukter och potatis är bland de mest hållbara av containergrönsakerna. Morötter är utan tvekan vanligast – tror ingen frigan har ett kylskåp utan åtminstone en påse morötter – men även andra grönsaker är rätt vanliga och väldigt användbara. Rotfrukter bör förvaras relativt svalt, men behöver inte stå i kylskåp – 10 grader funkar alldeles utmärkt. Det första tecknet på att rotfrukter är dåliga är att de möglar, så det är ju rätt uppenbart vad som går att äta och inte. Om rotfrukter möglat kan du oftast bara skala av det dåliga området, men när det gäller mjuka eller porösa rotfrukter som rotselleri eller viss potatis, är det bäst att skära bort med lite marginal.

Äpplen och päron är vanliga att hitta, men det är inte ofta man hittar fräscha. Äpplen blir väldigt snabbt mjöliga med lite mjuk yta – det är inget att spara på då. Hårda päron är de frukter som klarar sig bäst och brukar vara goda när man hittar dem, men mjuka päron slaffsar lätt sönder och blir oätliga. Tvätta all frukt väldigt noggrant, och förvara inte äpplen och päron med annan frukt och grönsaker pga etyléngasen.

Avocado är oftast ett dåligt fynd. Jag har bara hittat bra avocado två gånger någonsin, men det luriga är att när man hittar dem ser de nästan alltid jättebra ut. Om du hittar mycket avocado, dela på en avocado på plats – risken är stor att det är stora svarta områden i den, och då är det lika bra att skita i hela lasset. Gör detta även om avocadon är hård på utsidan.

Melon är ett väldigt roligt fynd, inte så ovanligt som man kan tro. Det är också ett väldigt bra fynd, för de håller länge och har tjocka skal. Om ett område är mjukt skär man bort det. Förvara melonen kallt och separat pga etyléngas.

Det var allt jag kunde komma på som man brukar hitta på rak arm, men släpp en kommentar om jag missat något! //Stringburka

Annonser

8 svar to 'Är maten ätlig? – Grönsaker'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Är maten ätlig? – Grönsaker'.

 1. Sofie said,

  Hur är det med bananer, broccoli, blomkål och annan kål (t.ex vitkål)?


  • Ska uppdatera med information om detta 🙂

 2. Natali said,

  Hejsan. Såg att ni skrev något om hisingen o jag bor i närheten. Skulle vilja börja dumpsterdiva men har ingen att göra det med så jag tänkte faktiskt helt pang på rödbetan fråga om jag får vara med er någon gång? Ni kanske kan lära upp mig mer praktiskt (har ganska påläst av det jag hittat men vet inte hur bra jag är i praktiken). Hör av er på min mail. Jag heter förresten Natali, är 21, vegan och pratar dalmål 🙂


  • *raderade gatunamn då vi blivit lite försiktigare med att ge ut dessa*

   Det går alldeles utmärkt, slänger iväg ett mail med mitt telefonnummer så kan du ringa oss!

   //Stringburka

 3. Katja said,

  Om du har trista bananer, skala dem och släng in i frysen. Det är finfint med chokladsås, istället för glass 🙂

 4. sidi said,

  hej! jag är en tjej på 25 år som bor i göteborg och längre har velat börja dumpstra, men mina dumpstringskontakter har flyttat och de tips på ställen de hade är inte längre aktuella har jag upptäckt. så jag tänkte helt fräckt fråga om du har några uppdaterade tips du vill dela med dig av om ställen där man kan fynda? kram kram

 5. sidi said,

  som du kan mejla mig alltså!


 6. Vilken bra lista! Nojjar otroligt mycket över om mat är bra eller icke, mest pga att jag är livrädd för att bli sjuk och spy.. Usch :/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: