Dyk Dig Fri


Dyk Dig Fri:s Dumpsterguide!

Posted in Andra dyktexter,Diverse,dumpster diving,Tips och trix av junkfoodgteborg på mars 8, 2010

Tjoho!

peppad på att börja dumstra? fantastiskt då är det bara att sätta igång, har du bara energin och viljan så kommer du väldigt långt. Men ska man ut första gången så kan det vara trevligt att veta lite vad man ska tänka på, även fast man själv snart kommer märka vad som är självklart eller bra att ha med sig när man ska ut och dyka.

det är ju så att alla matbutiker slänger mat, så det gäller bara att hitta en butik i sitt närområde där dom inte låser in sina sopor. Av egen erfarenhet så förvara många butiker sina sopor i låsta hallar eller så pressas dom ihop i komprimatorer så man inte kommer åt det, men långt ifrån alla butiker håller på med detta jävelskap. Så det gäller bara att gå ut och utforska butikernas baksidor så kommer du hitta en guldgruva! bra att veta är att så länge du inte hoppar över ett staket eller bryter upp en container så är det fullt lagligt att ta vara på det i contaiern, inte för jag bryr mig och det är ju bara sopor du tar vara på och är enkelt att prata sig ur om det skulle vara så.

Man kan hitta allt som dom säljer i butiken i containern på baksidan, men det vanligaste är bröd, frukt och grönt. Men det slängs också brutna förpackningar, buckliga konserver, varor där etiketten har ramlat av, färdigplockade godispåsar och grönsaker som kund inte längre velat köpa och lämnat ifrån sig, produkter som passerat bäst-före, sånt som ska slängas för att man fått in bättre datum på varan och har ett överskott och säsongsbasserade produkter. Det finns som sagt massa anledningar till varför det slängs och det gör att man kan hitta allt! det handlar bara om tur, för man kan aldrig veta vad som kommer slängas just idag.

När det väl bär iväg att dumstra så brukar jag försöka att ha med mig följande:
*en större väska (ryggsäck) samt ett gäng plastpåsar, det underlättar att något bra att bära fynden i.
*ficklampa, gillar att ha en pannlampa så har man händerna fria när du rotar runt.
*oömmakläder som kan bli lite skitiga och du inte är så rädda om.
*handskar, skyddar lite mot smutsen..
*handduk(papper), du blir lätt kladdig, både på det du hittar och dig själv.
*tejp, för kunna tejpa ihop brutna förpackningar.
*tom petflaska, trasiga vätskeförpackningar kan vara svårt att ta hem så att man
kan hälla över en del.

Men när ska man iväg och dumstra då?.. jag brukar gå efter stängningsdags, sådär ca 40min efter butiken stängt, så har personal och eventuellt väktare hunnit låsa och gå för dagen. Men det funkar givetvis att dumstra senare på natten också, är man tidigt ute kan det vara bra att lämna kvar till personer som eventuellt kommer senare. När man börjar dumstra är det lätt att ”överdumstra” för att man blir så glad och vill ta vara på allt. Men det finns fler som dumstrar och man ska aldrig ta mer än man kan äta upp eller ta vara på själv.

Det jag brukar tänka på när jag väl är i container och rotar är att försöka arbeta strategiskt om det är mycket, så man slipper kolla samma påsar flera gånger. och kolla sopsäckarna som är slängda rätt noga, ibland gömmerdet sig spännande saker bland en massa tomma förpackningar, ofta är det sopsäckarna man kan hitta det extra lillaroliga i. När du hittat allt som är värt att ta och du behöver är det viktigt att lämna det snyggt efter sig! en olåst container är guldvärt och börjar man grisa ner så kommer butiken med stor sannolikhetbörja låsa och det vill man ju inte.

titta nu har du dumstrat! men man är inte helt klar för det inte, när man kommer hem är det viktigt att tvätta av fynden. Det har ju faktiskt legat i en container som kan vara rätt ofräsch. Kolla efter eventuellt mögel och dåliga delar av frukt och grönt och skära bort. Sedan är det bara att ställa in det i kylen och frysen för att senare kunna njuta av fantastik mat!

något som känns glömt eller du vill tillägga så är det bara att säga till 🙂

/SFB

Annonser

4 svar to 'Dyk Dig Fri:s Dumpsterguide!'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Dyk Dig Fri:s Dumpsterguide!'.

 1. J said,

  Vill bara poängtera hur viktigt det är att man inte grisar ner. Den som grisar ner sabbar både för alla andra framtida dumpstrare och för butiksägaren som måste börja städa kring containern. Alla blir ledsna och det är inte svårt att låta bli att grisa ner.

 2. Håkan said,

  tänkte bara ett litet tillägg: om man är nojig eller om förpackningarna är lite äckliga , eller om man tog något som låg öppet i containern. Kan man doppa det i en bladning av vatten och vinäger så blir det sterilt och trevligt innan man stoppar det i kylen

 3. titti beck said,

  hej jag vill gärna börja
  bor på stora essingen, kungsholmen, stockholm
  behöver råd och kanske någon att hoppa med
  förslag på var jag kan hitta fynd i närheten osv


  • tjoho!
   har inga större dumstrings erfarenheter från stockholms området,
   men mitt tips är att bara ge sig ut och kolla bakom butiker, brukar ha som vana att alltid ha ögonen öppna för nya tänkbara ställen där det skulle gå att dumstra på.
   kanske någon läsare här som skulle kunna berätta mer eller som du skulle kunna få följa med?
   http://trashwiki.org är en sida som kanske kan ge dig nåt bra start tips 🙂

   Lycka till!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: